tips och inspiration

FÖR DIN TRÄDGÅRD, BALKONG OCH UTEPLATS


SKAPA EN INBJUDANDE BALKONG / UTEPLATS

Har du svårt att få till den rätta känslan på din balkong eller uteplats? På balkongen är ytan begränsad och det kan vara svårt att få plats med allt man skulle vilja. På en stor altan kan ytan kännas lite tom och kal. Hur planerar man för uteplatsen på bästa sätt och hur får man till det ombonat och mysigt? Här är våra bästa tips.

1. Funktion, stil och förutsättningar

Tänk igenom hur du vill använda ytan och vad som ska få plats. På en balkong får man ofta prioritera det som känns viktigast. Tänk igenom om du behöver insynsskydd, vindskydd, mer skugga osv.

Tänk igenom och skriv ner svaren på följande frågor:

  • Hur vill du använda uteplatsen? Ska det vara en plats för umgänge, avkopplande läsning, matlagning eller annat? Hur mycket får du plats med på ytan?
  • Fundera på vilken stil, känsla och vilka färger du vill ha. Tänk även på vilken färg och stil huset har. Det är fint att plocka in färg och stil från huset till uteplatsen. Bestäm några färger och material du vill ha som du sedan håller dig till för att få en lugn känsla. 
  • Väderstreck och antal timmar sol per dag. Behövs mer skugga?
  • Är uteplatsen vindutsatt? Från vilket håll blåser det oftast?
  • Behövs insynsskydd?

2. Planera rum

När du vet svaren på frågorna kan du göra en plan för ytan. Tänk att du delar in uteplatsen i rum med olika funktioner (eller att du klär in balkongen som ett rum).

  • Växter, skärmar, spaljéer och tyger t.ex. kan användas som väggar.
  • Mattor, olika markmaterial etc. kan användas som golv.
  • Träd, pergola, parasoll t.ex. kan användas som tak.

Välj möbler till din uteplats och större inredning och växter.

Utgå hela tiden från svaren på frågorna i punkt 1 när du planerar. På detta sätt blir det lättare att få till en funktionell och vacker uteplats som passar dina behov och den stil du vill ha. Välj växter som trivs i de förutsättningar din uteplats har.

3. Dekorera din uteplats

När de större delarna är planerade kan du lägga in mindre delar i planen som mindre krukor med växter, dekorationer, kuddar, plädar, ljusslingor och lyktor osv.

 

Kontakta Trädgårdsdesign online om du vill ha hjälp att skapa en härlig utemiljö för din balkong eller uteplats.

 

Stäng meny
×